Mentale en Fysieke Zorg Previous item Werk en Loopbaan Next item Toenemen Welzijn en Welvaart

Mentale en Fysieke Zorg

ONTWERP JE LEEFSTIJL

Je kunt 4 cirkels onderscheiden die in balans moeten staan: jij-gezin-sociale relaties-werk.

Alle 4 hebben aandacht nodig en geen mag te veel claimen.
In de motivatiepsychologie is er een hiërarchie waarbij de ene trap van je behoeften eerst voltooid moet worden, voordat de ander kans kan krijgen zich te ontwikkelen. Een kans ontwikkelen kan, maar moet door jou gezien of gecreëerd worden. Daarna volgt je invullig ervan, de doe-dingen; sporten, spel, muziek maken, klaverjassen, etc. Van alles privé en in het verenigingsleven draagt bij aan je gelukkig voelen met je zg. Lifestyle.
Je kunt met behulp van coaching ordening aan brengen en daardoor rust, om je behoeften in je leven te vervullen. Eerst het één, dan het ander, maar iedere dag iets.

Verbeter Arbeidstevredenheid

Nadat je inzicht hebt in de basale voorwaarden om je werk te doen, wil je weten wat, hoe je dat oppakt of hervat. Ook zijn voor onbekende terreinen nieuw te ontwikkelen of aan te scherpen competenties nodig of inzicht in team-processen en je rol daar in. Empowerment op waar je goed in bent heeft dan de focus. Deze aspecten worden je via coaching aangereikt.

Loopbaanswitch naar vervullende Loopbaan

Bij het reflecteren op competenties is het nuttig te weten wat het zijn. Ik noem ze de input van jou, die bijdraagt tot output; resultaten die al dan niet in team-verband gehaald zijn. Competenties zijn vaak werkwoorden of actieve omschrijvingen zoals analyseren, beïnvloeden, besturen, faciliteren, beschouwen, vertrouwen en veerkracht.

In de loop van je school-, studie- en loopbaantijd, maar ook vrije tijd heb je verschillende rollen beoefend. Allerlei projecten zijn misschien al door je handen geweest. Het is de kunst je te herinneren en in kaart te brengen waar jij je op je best in voelde. Welke inbreng waardeerde de ander, en waar kan jij met tevredenheid op terugkijken. Met de coaching kun je een mobiliteitstraject goed invullen en beslagen ten ijs komen.

Leren van je Sollicatie tot Pensioen

Leren doe je met behulp van verschillende media. Ook voordoen en nadoen is een leermethode. Misschien heb je van het Leermodel van Kolb gehoord, of de Leerpyramide. Je kunt via een test merken waar je staat qua talent. Je kunt een boek erover lezen, een cursus volgen, met con-collega’s via een forum, of via je werk praten. Dat heet intervisie. En je kunt een coach, of supervisor in de hand nemen.

Transformeer je Geld- en Bestedings-Mindset

Weet je hebt en hoe je het besteedt. Geld maakt niet gelukkig, maar onder een minimum nemen je zorgen toe, dus rondkomen met wat je hebt is van belang.

Met meer dan €90.000,- per jaar kun je per dag niet meer pretstofjes aanmaken, maar maak ze aan. En met genoeg geld kun je leuke dingen doen om je pret aan te maken.