De top 41 van de voedingstof-suppliers Previous item Een fijne korte geleide... Next item Geluk in 24 maanden door...

De top 41 van de voedingstof-suppliers

Onderzoek dat je helpt efficiënt goede nutriënten te kiezen…..

De top 41 van de meest voedingsrijke groenten en fruit

Als het leuk is, gaat alles makkelijker. En nu is het makkelijk iets gezonds te eten, als het dan toch “moet”…..

We willen allemaal eigenlijk iets goeds voor onze gezondheid doen. De reclames spelen er ook behoorlijk op in om gewone koeken en snacks op te pimpen met teksten als gezond tussendoortje, vetvrij, zonder suiker etc.
Als het om eten gaat, is het voordelig om in de keren dat je eet, zo veel mogelijk gezonde calorieën binnen te krijgen. Dat is goed voor jezelf en goed voor portemonnee.
Dan heb je nog de kwestie seizoensverschillen. Om het mij makkelijk te maken heeft een onderzoeker, Jennifer Di Noia van de William Paterson University in de VS, de meest volle of complete groenten/fruit geïnventariseerd en gesorteerd in een waardevol en handig onderzoek. Ze heeft gekeken naar diverse mineralen en vitaminen:

De voedingsmiddelen zijn gerangschikt op hun gehalte aan 17 verschillende voedingsstoffen: kalium, vezels, eiwitten, calcium, ijzer, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine B3, foliumzuur, zink en vitamine A, B6, B12, C, D, E en K.
De Top 10 van meest naar minder voedingsrijk
1) Waterkers
2) Chinese kool
3) Snijbiet
4) Bietenblad
5) Spinazie
6) Witlof
7) Bladsla
8) Peterselie
9) Romaine (Romeinse sla)
10) Mergkoolblad

Een goede tweede, door het hele seizoen
De goed uitziende Waterkers blijkt op nummmer 1 te staan in het kader van voedingsmiddel dat het meest te bieden heeft. Maar een goede 2e, en meer een Wintergroente, is de Chinese kool. Daarom nu een recept voor 2 personen met o.m. Chinese kool als ingrediënt.

Duur: 20 minuten

Ingrediënten:
1 Chinese kool
1/2 rode peper
1 rode paprika
1 pakje gerookte spekreepjes
1 teen knoflook (in kleine stukjes)
stukje verse gember (geraspt)
handvol cashewnoten
1 ui (in halve ringen)
zwarte peper
koolzaadolie
koriander

Bereiden:
Snij de Chinese kool in reepjes.
Verhit de olie in de wok en roerbak de rode paprika, rode peper, knoflook, gember, ui en spekreepjes ca. 3 minuten.
Voeg de kool toe en roerbak het geheel nog 4 minuten.
Schep de cashewnoten erdoor en voeg peper (geen zout, komt al van de spekjes) naar smaak toe.
Serveer het gerecht in een diepe schaal en bestrooi het met koriander. Lekker met basmatirijst.

Good food is Good mood

Je humeur moet een voedingsbodem hebben om goed te kunnen zijn!!
Voedingstoffen zijn er niet alleen voor het verbruik tot energie. Het lijf is geen auto waar voeding de diesel of benzine voor is. Alle functies, de werking van organen, klieren, geslachtsdelen, alle plekken in het lijf kun je als fabriekjes kunt zien voor humeur-bepalertjes, en die hebben hun eigen wensenlijst en dieetvoorschrift qua voedingstoffen. Op de web-pagina over voeding kun je al lezen welke soorten groente of fruit, vlees of vis of vitamine, mineraal nodig zijn voor het aanmaken van een paar humeur-bepalertjes in hersenen. Het kan dan gaan om het Yes- of Chacka gevoel, kunnen lachten (dopamine) of het Chill en Relaxed zijn-gevoel, etc. Dus good mood is good food door slim shoppen.