Leefstijl en je leefomgeving: welzijn en welbevinden

Wie gaat naar de vuilnisvaalt voor een goed gevoel en om zich op te laden?

Bij je leefstijl kijk je naar wat je hele lijf en brein nodig heeft voor een prettig en vitaal gevoel, althans ik doe dat.

Het hangt in de lucht. Misschien ligt het aan het weer en zijn er sowieso meer mensen buiten, maar ik zie in ieder geval meer zwangere vrouwen om me heen. Dat laatste is de aanleiding voor mijn idee van dit blog.

Nu is het voor baby’s vanzelfsprekend dat hun kamer met vaak pastel tinten geverfd of behangen wordt in een rustige ambiance en dat het er relatief goed opgeruimd is. Ook heeft een wieg een zg. “hemeltje”. En de meesten weten ook dat de reden voor het hemeltje is gelegen in het klein maken van de wereld voor de baby, zodat deze na een enerverende wandeling buiten bijvoorbeeld, weer veilig, vertrouwd en zonder afleiding tot rust kan komen. Pas door herhaling, herkenning, structuur en regelmaat kun je als baby steeds meer en meer nieuwe dingen incasseren en wil je die ontdekken.

Waarom zou je als volgroeid mens erg veel anders in elkaar zitten? En wat betekent het voor de keuzes in het maken van je leefomgeving? Iedereen ontvangt in de huidige westerse wereld veel meer prikkels, seintjes, informatie, vragen en eisen dan enkele eeuwen geleden. Je hersenen werken veel meer op volle toeren dan een paar eeuwen geleden. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Een plek die opgeruimd is, of voor het oog snel op te ruimen is, is van wezenlijk belang om tot rust te komen en een gevoel van welbehagen te vinden.
Een plek die uitdagen kan is net zo belangrijk. Eigenlijk zou iedereen een Man-Cave moeten hebben. Zo’n kelder of zolder met je hobby en vermaak spullen om je heen.

De moderne wetenschap, de uitkomst van onderzoeken, leveren op het gebied van inrichting interessante wetenswaardigheden op. Deze en gene doen er hun voordeel mee. Google bijvoorbeeld maakt gebruik van kennis over kleur, faciliteiten en invloeden van inrichting op personeelsmotivatie en – creativiteit. Je vindt in Zwitserland bijv. een glijbaan die naar de bedrijfskantine leidt van Google. Op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam houdt een Hoogleraar, Prof. dr. ir. J. Dul, zich bezig met omgevingsfactoren en de invloed ervan op personeel, hun welzijn en werkprestaties. In 2015 won hij een prijs met zijn werk, de USA – Human Factors and Ergonomics Society. In nieuwe ziekenhuizen wordt bewust gebruik gemaakt van kleur, en allang is de separeercel van een psychiatrisch ziekenhuis minimaal ingericht met pastelgroen om een patiĆ«nt zo min mogelijk te prikkelen en iemands brein niet te belasten. Ook gebruikt de wereld van de topsport kleurkennis; rode shirts of kleding onderdelen zijn er om de tegenstander te intimideren. Van oudsher is rood een alarmkleur en ons brein en neurotransmitters reageren er nog steeds op als ware het een giftige bes.

If you can organize your kitchen, you can organize your life.

Louis Parrish

Maar ben jij iemand die in loop van de tijd meer nodig heeft om gestimuleerd te worden. Of juist minder en gedij je in een rustige omgeving qua kleurgebruik en repetitie van kleur in spullen, heb je hulpmiddelen nodig om een ruimte snel een beetje opgeruimd te krijgen? Dat soort antwoorden en vragen kun je aan jezelf stellen. Volgens mij kun je ook een klein kindje als vertrekpunt nemen. Na een dag met werk, met informatie, dromen en zorgen over de toekomst, onzekerheden en andere vermoeiende dingen; een plek waar je je OK voelt, kunt uitrusten en niet een vervolg-werkplek hebt (van huishoudelijk werk) is van groot belang voor je wel en wee.

Geplaatst in Artikelen en getagd met , , , .