Bewegen en de hulp van muziek erbij

Is Muziek een belangrijk handvat bij het volhouden van een goede leefstijl?

Waarom kan muziek zo behulpzaam zijn?

Dat kost me een kwartier uitleg-tijd en dat kan Proferssor Dr. Erik Scherder veel beter dan ik. Daarom heb ik zijn 15 minuten-college ingevoegd.

Één van de redenen dat muziek behulpzaam is, is dat veel mensen (ik in ieder geval zeer en jij ook wellicht) in meer of minder mate wel van muziek houden. Het raakt je wel eens emotioneel, je krijgt er lichamelijk wel eens een rilling bij, maar krijgt ook snel de neiging mee te trommelen, te tikken of deinen. En wat blijkt? Dat kan ook niet anders, want de plek in je brein waar muziek binnenkomt om verwerkt te worden zit naast het brein dat beweging aanstuurt. Dit zou dus een mooie steun zijn bij het veraangenamen en vergemakkelijken van je dagelijks of wekelijks portie bewegen dat “nodig” is. Zeker als je wilt afvallen, dan is bewegen een goede steun in de rug van resultaat.

Bij het luisteren naar muziek waarvan je houdt, komt er ook nog eens dopamine vrij, een neurotransmitter die je een prettig gevoel geeft. Bij bewegen en lachen komt dit overigens ook vrij, en bij het halen van een doel. In de sportwereld zijn er resultaten van onderzoek die de positieve invloed en impact op sportprestaties bevestigen. Met muziek kun je in een andere stemming komen, het leidt je af van beslommeringen en dat kan je helpen bij het besluit om toch weer je work-out te doen. Er zijn ook ervaringen met beats per minute en bij een up-tempo met muziek van een simpele structuur; dan krijg je een cadans met langere passen.

Ook over bewegen heeft de Professor zijn bevindingen. Bewegen, eenvoudig lopen al, draagt bij aan je cross-coördinatie van je breinfuncties en die zullen op langere termijn je in staat stellen om zaken als Alzheimer voor je uit te stellen. Ook zal het je helpen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren. Dit is een ander filmpje, toch kan je wellicht eens motiveren als je geen zin hebt aan fietsen, lopen of intensiever sporten.

The secret of getting ahead is getting started.

Mark Twain

Zowel in de geriatrie als in de sportwereld en onderwijs, er is steeds meer aandacht voor het belang en het positieve effect van muziek. Het is een lifetime pleasure en ook nog eens gezond. Het gezonde schuilt er in dat je een tegengif aanmaakt tegen cortisol, een stresshormoon. Samen met andere pret-neurotransmitters draagt dat bij aan het versterken van je immuunsysteem. Bij sporters voorkomt het de hogere hartslag door de cortisol en adrenaline, de hoge ademhaling, vernauwing van bloedvaten en snelle verzuring van spieren. De focus op plezier is er en afleiding van mogelijk verlies van de strijd. So let’s getting starded!!!

Geplaatst in Artikelen en getagd met , , , , , .