Geluk en de Wetenschapper van Anno nu

Masterclass Geluk geeft een Wetenschappelijke Visie op Onderbuikgevoel

Waarom is bij een Leefstijl Wetenschap zo prettig?

Wat is van belang bij Geluk? De Fun-theorie. De Bas-gitarist van mijn favouriete Rockband zei minstens 25 jaar geleden al tegen Bram van Splunteren, een VPRO- Documentaire maker die de Rockband in hun begin jaren volgde: “We take fun seriously”. Het is een wereldberoemde Rockband geworden, en nog steeds zie je dat de bandleden het motto hoog houden.

Vorige week ben ik bij een Masterclass Geluk geweest, dat georganiseerd werd door de Hanzehogeschool in Groningen in verband met de Post HBO Leergang Positieve Psychologie. De Masterclass werd gegeven door Ad Bergsma, psycholoog, wetenschapsjournalist en geluksonderzoeker. Hij is sinds 2011 gepromoveerd psycholoog associate lector zelfmanagement aan de Saxion Hogeschool en daarnaast verbonden aan het Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO). Naast schrijver en een boel andere dingen is hij gepromoveerd op een proefschrift over geluk aan de Erasmus Universiteit. Kortom, een kolfje naar mijn hand.
Humeurmanagement, geluk en weten hoe je dat moet doen is ook mijn terrein van belangstelling en enthousiasme. Hoe meer ik er van krijg te weten, zonder dat het om intuïtie gaat en meer om de weetjes, de tips en trics, hoe leuker ik het vind.

Als mens moet je voorkomen dat je volwassen en daarbij bezadigd rustig wordt. Weliswaar niet destructief, maar behoud het kind in je en blijf ook kwajongen respectievelijk -meisje.
Wat krijg je nog meer te weten?
Geluk heeft niet te maken met materiaal, maar met relaties, met creaties, met nieuwsgierigheid en realistisch optimisme. Wat staat ons te doen? De tegenhangers overwinnen. Niet verzanden in materiële verzameldrift, voorkomen van isolement, doorbreek passiviteit en een “ik heb het allemaal wel gezien”- houding. Fatalisme brengt je net zo min iets als een euforische optimisme waarbij je geen tegenwerking verwacht, maar bij het minste geringste wel je hoofd laat hangen.
Het bleek uit onderzoek onder mensen die wilden afvallen, dat het volhouden moeilijk was en ook niet lukte bij de groep die er sowieso eigenlijk niet in geloofde. Maar ook volhouden lukte niet door de groep die overtuigd was van zichzelf in dat het een “appeltje-eitje”-kwestie was. De groep die rekening hield met terugslag en draad oppakken en volhouden was het meest succesvol in het halen van het doel en het genieten van de resultaten die ze voor ogen hield.

Ons eigen geluk hangt af van de glimlach van de anderen.
Albert Einstein

Is Geluk dan een werkwoord en moet je ervoor in beweging komen?
Er komen op het Internet testjes voor die je testen op jou mate van beleefd geluk. Eigenlijk zijn de vragen de richtingaanwijzers voor je te ontwikkelen neus voor geluk. Wat moet je merken, doen of laten? Bijgaande Test je Geluk kun je, als je wilt, eens doen om te checken en om ervan iets op te steken. De test is gratis.

Geplaatst in Artikelen en getagd met , , , , , , .