Writer’s block en dan?

Kritisch op jezelf als blog-schrijver

Ik heb al verschrikkelijk lang niet meer geschreven.
De drempel om weer te schrijven wordt hoger en hoger. En schaamte dringt zich op: kan ik mezelf nog wel serieus nemen? En anderen dan? Wat denkt de ander? Welke vragen of opmerkingen leven daar?

Is blog schrijven als dit niet zeer onprofessioneel? Je moet toch niet willen bloggen als je het niet kan waarmaken? En dan nog leefstijlcoach? Zal ze de rust en regelmaat niet hebben?

Je critici van buiten en van binnen slaan je meer en meer neer, en de tijd loopt door. Nog meer reden om gestresst te raken en wat gebeurt er dan? Zo’n writer’s block zie je niet aankomen, praat je goed met begrip voor je zelf, of jezelf onbelangrijk maken.

Cortisol, stresshormoon

Cortisol, – vele kwalijke kanten en maar een beetje goed. Het gaat via een klein dagelijk pompje erin en net genoeg om te voorkomen dat je out of box kunt denken.
Tuurlijk kan ik me nog houden aan basic-huishouden en werk naast het schrijven. Maar creatief met een onderwerp aan de slag gaan dat me tot leuke schrijfsels brengt zit er niet in.
En misschien vind ik ook veel lelijks om me heen dusdanig storend en stressvol, dat ik een mooi-weer verhaal niet kan opbrengen. En tijd verstrijkt.
Met lelijks bedoel ik actualiteiten die zich aan me opdringen, of die ik via moderne media toelaat in mijn leven, en soms opzoek.

En wat blijkt er nu te gebeuren? Ik sta op standje scherp, focus en door kritiek op mezelf blijft er opstand en blijf ik scherp in plaats van gerustgesteld, relaxed en komen de neurotransmitters die me in die fase moeten en dat gevoel moeten brengen niet vrij. En die heb ik zo nodig om out of box en creatief te geraken.

En dat gebeurt alleen als ik mezelf toesta dit te mogen en aan lieve en leuke en fijne dingen te denken. Om dat soort dingen te doen, zodat ik endorphine, serotonine en oxytocine aanmaak.

Fight against cortisol met pretneurotransmitters. Je writer’s block komt niet vanzelf en gaat niet vanzelf over.

 

Geplaatst in Artikelen en getagd met , , .