Zijn de Belgen voortouwtrekkers als het gezondheid aangaat?

Gaan Overheden actiever worden bij gezondheidsbeleid?

Overheidsingrijpen bij Leefstijl staat op de agenda en met een publicatie op 4 december jl. lijkt er toch iets te schudden bij de vaak vrije Belgen. Ook staan ze om hun bourgondische levensstijl bekend en het gaat natuurlijk om de leefstijl.

Overheidsbemoeienis bij gezondheidszaken

Meer dan 70% van meer dan 1000 ondervraagde Belgen zijn voor een actieve overheidsbemoeienis die positief op de volksgezondheid zou uitwerken. En dan kun je denken aan opgelegde maatregelen als rookverbod, verplichte vaccinaties en meer.
Bemoeienis en privacy staan bij elkaar op gespannen voet. Maar toch wil men dat er zeker zoveel aandacht is voor preventie van ziekte als voor de behandeling van ziekten. En dat is een belangrijke uitspraak van de groep die aan het onderzoek meewerkte. Op een Website van de Belgische Onafhankelijke Ziekenfondsen staat dit gepubliceerd.

België versus Nederland

Ik weet niet of de cultuur van België meespeelt als het gaat om een verregaande gehoorzaamheid, iets waartegen eigenwijze Nederlanders wellicht zullen ageren. En waarom zou je ook blindelings gehoorzamen? Trouwens, de waarborgen die België maakt, als het gaat om uitzonderingen aan te vragen, zijn ook niet bekend.

Toch is het interessant dat een Overheid onderzoek doet naar de voedingsbodem voor actief ingrijpen.

In Nederland is het al een zwaar gelobby en getouwtrek om iets gedaan te krijgen tegen roken. Ook is het BTW tarief en vers eten al een stap in de neerwaartse richting. De overheid is meer reactief dan proactief te noemen. Ik ben benieuwd wat de Leerstoel over Leefstijl gaat opleveren. Hier schreef ik over in een Blog van 11 februari dit jaar: Leefstijl wordt specialisme.

Geplaatst in Artikelen, Blog Updates en getagd met , , , .