Empowerment

Empowerment is een woord om een proces te beschrijven waarbij je controle over je leven kan hervinden en een gewaardeerde plek in de samenleving herneemt. De controle hebben vraagt om inzicht in de onderwerpen waarover je controle hebt verloren, en wat je wanneer dus hebt hervonden. Het Levenswiel maar ook Spinneweb van het het Nederlandse Institute for Positive Health met 6 ranking-sectoren kan erbij behulpzaam zijn.

Empowerment en Arbeidsorganisaties

Empowerment is een begrip dat ik sinds mijn studietijd ken en al in de jaren ’70 is geïntroduceerd. Het werd voor mens en maatschappij, de plek in de maatschappij, gebruikt. Om bekwaam personeel op de juiste plaats te hebben, om een uitdaging te blijven voor goede mensen, bood empowerment een weg naar intrinsieke motivatie. Kennis van de werkvloer kun je zo goed aanwenden en het vergroten van zelfsturing op die plek werd mogelijk.

Het versterken van wat er in potentie is. En er is heel veel latent aanwezig. Aandacht en keuzes voor wat, prioriteiten dus, is wel geboden. Empowerment gaat vooraf aan participatie. Als het proces eenmaal gaande is, is het wel wederkerig. Participatie en anderen ook meenemen in een, of eigenlijk hun, empowerment proces.

Empowerment en Ziektehersteltrajecten

In de positieve psychologie en gezondheid wordt ook steeds meer gesproken over empowerment. Vroeger was de definitie van gezondheid de afwezigheid van ziekte. Maar kom er maar eens om; Niets onder de leden hebbben terwijl preventieve checks, erfelijkheid onderzoek of MRI-scans steeds meer (chronische) ziekten aan de dag leggen. Dus het herstellen, en het vinden van eigen kracht om te leven met wat je mankeert is nu het vertrekpunt.

Empowerment en Balans: kwaliteit van en aandacht voor de zes sectoren

In de zes sectoren van het Spinneweb zo als het op de afbeelding is te zien heb je quotiënten. Je mentale, conditionele, je emotionele en spirituele quotiënten. Het kan zijn dat 1 of 2 al je energie opslurpt. Dan krijg je geen energie meer en komt er een moment dat je de rekening krijgt gepresenteerd in somatische of psychosomatische klachten. Uitzoeken waar “het lekt” en aldus je tijd weer opnieuw moet gaan indelen en verdelen is dan geboden. Het proces waarbij de zelfsturing weer speelt, en je meer mee kunt doen in de maatschappelijke activiteiten is dan een logisch gevolg. Waarvan je ook energie krijgt, al was het maar de verbinding of uitdaging die het oplevert.

Geplaatst in Artikelen, Blog Updates en getagd met , , , , , , , .