Leefstijl wordt specialisme

Leefstijl: eindelijk erkenning als rol in ziekte preventie

 

Persbericht van 23-1-2017: goed voor goed voorbeeld doet goed volgen

Moeten we nu spreken over de voorhoede in leefstijl? Of luisteren we goed naar de informatie die beschikbaar is over ziektes en gezondheid, voorwaarden en profijtelijkheid ervan?

Hoe het ook zij, er komen leerstoelen voor evidence based kwesties rond leefstijl en gezondheid. Daarmee komt eindelijk een eind aan het niet kunnen bewijzen dat voorkomen beter is dan genezen.

Nu is de tijd rijp om artsen in hun opleidingsfase kennis en analyse-, anamnesemethoden mee te geven die toegespitst zijn op leefstijlonderzoek. Ook wordenen handvatten aangeleerd om gezondheid en ziekte te beinvloeden met het aanbrengen van wijzigingen voor het te laat is.

TNO  en LUMC

Wat wil het geval? TNO en LUMC zijn in Leiden naast elkaar gevestigd en werken al langer samen aan projecten. Ze vergroten hun samenwerking.  Hanneke Molema van Work Health Technology van TNO zegt: “We willen het hele systeem veranderen. We moeten van een ziekte-economie naar een gezondheidseconomie.” Internist-endocrinoloog Hanno Pijl van het LUMC licht toe: “We leven in een maatschappij met veel vermijdbare want leefstijl-gerelateerde aandoeningen. Denk aan diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en waarschijnlijk nog veel meer ziektes. Tegelijkertijd geven we bakken met geld uit aan pillen, die gepaard gaan met allerlei bijwerkingen. Dat is zo onlogisch en onnodig, daar moeten we van af.”
De Universiteit van Leiden en het TNO bundelen hun krachten.

Opleiding voor artsen
Ook op het gebied van onderwijs en educatie gaat het Innovatie Centrum aan de slag. Er komt een Engelstalige masteropleiding voor artsen. Artsen leren in binnenland en buitenland niet of nauwelijks iets over de invloed van voeding en leefstijl op de gezondheid van mensen. De opleiding moet daar verandering in brengen.
Eindelijk wordt het motto van Hyppocrates bewaarheid.

 

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding

Hyppocrates, 2300 jaar geleden

Gaat het alleen om voeding?
Natuurlijk niet. Slaapgewoonten, Rust, Reinheid en Regelmaat met mate speelt ook. Weten wat je eet en onder welke omstandigheden is van invloed. Want een Take Away heeft een andere impact op je gezondheid dan even de tijd nemen, met een paar vrienden of collega’s en dan een hapje eten. Ook blijft bewegen in deze WWW-maatschappij met een toenemend aantal zittende beroepen van belang en zo zijn er meer dingen te noemen.

Geplaatst in Artikelen, Blog Updates en getagd met , , , .