Hygge als weg naar knus geluk

Hygge, hyggelig, een hygge-momentje en hygge thuis

Eeuwenoud en nu doorgebroken in de Top van nieuwe begrippen in Nederland: HYGGE

Het was er al en ik zag het niet.
Het is niet hetzelfde als gezellig en knus, maar heeft er veel mee te maken.
Het is een container-begrip waar knus, gezellig, saamhorigheid, harmonie en veel meer woorden onder vallen. En nog belangrijker, het wordt geconcretiseerd en duidelijke praktijkvoorbeelden worden genoemd.
Bijvoorbeeld door het te koppelen aan “samen wandelen in de natuur met je vriendin en lekker gek doen”, of “koffie drinken met vrienden wat uitloopt in een borrel hapje, wat uitloopt in een samen eten bereiden en eten, omdat het te hygge is en niet mag eindigen. Het woord hygge stamt uit het Oudnoors en relateert aan het je voldaan voelen. Het is verwant aan beschutting, rust en geborgenheid vinden, energie krijgen en moed vinden. Hygge is verwant aan het Nederlandse woord “heugelijk”.
Op Wikipedia is een topic gewijd aan HYGGE. Ook zijn er diverse boeken over Hygge verkrijgbaar, al dan niet via het het internet te koop. Maar natuurlijk kun je ook in de bibliotheek een boek over Hygge lenen.
Gelukslogica en nog universeel ook
Terugkijkend, ben ik behoorlijk bezig mensen te laten inzien dat hygge de snelste weg naar geluk is. Met je zintuigen dingen merken en het maakt niet uit waar het vandaan komt. Borrelhapje hier, Tapaatje daar, Tapenades, Dim Sum, Sushi; het gaat om mooi, om lekker en met mate zeker gezond. Het gaat om samen, om knus en bereikbaar. Ook kletsen, het delen van je beleving van je wandeling door de natuur met een ander. Of oprollen met een deken thuis, een kop thee of koffie en een boek lezen. Allemaal hygge.
Met het huidige palet van E-mogelijkheden is het een must ernaast om te voorkomen dat je je E-honger alleen nog stilt (want het is best verslavend).

Rules for happiness: something to do, someone to love, something to hope for.

Immanuel Kant

Moet je nu door hygge stoppen met ver-zoeken, ontdekken, nieuwsgierigheid en vinden?
No way!! Iets van de wereld zien als het kan, andere mensen leren kennen, andere hygges leren kennen, buiten de gebaande paden blijven treden is veel te leuk en belangrijk voor jou in de wereld en als wereldburger.

Geplaatst in Artikelen, Blog Updates en getagd met , , , , .