Zen Leefstijl: Wetenschap & Bewijs dankzij Leefstijlcentrum Dalfsen

Leefstijl Zen, via LTC Dalfsen en Groningse Universiteit Evidence Based O.K.

Kunnen we leren van Zen, van wetenschap, dat bewijst dat Zen leven gezond is?

Nederland staat aardig hoog in de geluksranglijst, maar Denemarken doet het beter dankzij een goede balans in werk en privé leven. Kan het bewijs voor het belang van van balans  bijdragen aan herstel en het voorkomen van ziekte of terugval, zg recidive?
Hoe het ook zij.

Onderzoek en Statistiek

Het World Economic Forum houdt wat onderzoeken en statistiek bij, noteert oorzaken en gevolgen en signaleert het succes in Denemarken. De Universiteit van Groningen heeft een onderzoek laten doen naar Leefstijl in samenwerking met het ziekenhuis van Zwolle. Onderdelen van de aangeboden trainingen van het Leefstijl Trainingcentrum in Dalfsen zijn haptonomie, oftewel vertrouw een ander en jezelf. Ga mee met het dagritme van de zon en maan. Beweeg tijdens je dag en neem tijd voor eten en geniet. Doorzie je diverse rollen in het verleden, heden en te wensen toekomst. En onderzoek waar je energie van krijgt.
Nu zijn diverse Leefstijl Tips & – Trics een behoorlijke weergave van het advies om Zen te zijn, en je tijd Zen te dragen of te gedragen of Hygge zoals ik in het Blog van Januari 2017 schreef.

Zen, Leefstijl en Wetenschap en meer oude Goeroes zoals Wetenschapper, Comediénne en Ervarinsdeskundige Ruby Wax nu is.

Gezond en Geluk in Zen Leefstyle

Het is eindelijk zover dat oude onbewezen wijn, evidence based is gemaakt onder meer via het Wetenschappelijk onderzoek gedaan door drs. Jeanet J.A. Landsman-Dijksma van de Rijksuniversiteit van Groningen. En daar ben ik blij mee. Zowel preventie als zelfhelend vermogen, te vinden in oude Theologische of Goeroe teksten, zijn of worden langzaam maar zeker Evidence Based. Het zo belangrijke Wetenschappelijk bewijs nodig voor vertrouwen, goed aanwenden van geld en de non-spirituelen onder ons.

Be master of mind rather than be mastered by mind

Van de wieg tot het graf Zen?

Willen we deze kennis, best practices van vroeger in ons huidige leven verweven? Ja!! Natuurlijk! Al als kind, puber en vroeg volwassene is het een heerlijke manier om je dingen goed te doen. Goed, omdat het je gezondheid dient, je lol vergroot en ziekte voorkomt. Als volwassene ben je alleen volgroeid, dus de kennis is altijd nuttig. En dat is goed voor de groep, de medemens dichtbij en ver weg. Jij, je zusje, broertje of moeder en vader hebben veerkracht. En iedereen doet minder beroep op gemeensschapsgeld, de ziekenhuizen en daarmee gemoeide beheerskosten. Dan hebben en houden we geld over voor nog meer leuke dingen en goed wetenschappelijk onderzoek.

Geplaatst in Artikelen en getagd met , , , , , .