Leefstijl leren

Leefstijl Leren

Leren, ook van leefstijl, is onder meer voordoen en nadoen;
iets minder dan 20.000 uur

Veel kennis wordt via het ‘voordoen en nadoen systeem’ doorgegeven; ook bij een leefstijl.

Zowel de kennis en wijsheid van je ouders is, van verhalen komt, als dat wat van protocollen van Kwaliteitshandboeken komt. Op een gegeven moment weet je waarom er wat van je verwacht wordt. Je wijdt er training aan. Je wijdt er uren van training aan. En nu blijkt dat als je aan een vrij willekeurige activiteit 20.000 uur training besteedt, er de voorwaardelijke hersenverbindingen worden aangelegd, waardoor je een bovengemiddelde prestatie kunt leveren op dat speciale terrein. Dus je kunt met dicipline en training ergens goed in worden.

Bij leefgewoonten en die specifiek naar een gezonde leefstijl veranderen, ben je niet met een paar dagen in je ritme of routine. Het is onderzocht dat het opnemen van een nieuwe routine 2 weken duurt, maar ook het afleren van een routine. Sommige routines liggen zelfs behoorlijk complex om af te leren. En zeker is een sportconditie snel weer verloren gegaan; na 3 maanden ziekte ben je je fitheid weer kwijt. Terwijl je dat zo hard soms nodig hebt voor mentale kracht en het opvangen van mentale hobbels op de weg.

Voor het voelen van geluk, zijn er methoden om dit te aan te maken. Muziek maken die je leuk vindt, of er naar luisteren levert al geluksneuronen of – hormonen op. Sporten, bewegen, of bewegen in de buitenlucht ook. Een paar korte stukjes lezen uit een boek die je leuk lijkt, of een moppentrommel al dan niet via een tweet-account; dopamine als gelukshormoon. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld zorgt voor endorfine aanmaak. Het is nog lang niet allemaal bekend, maar de wetenschap geeft steeds meer duidelijkheid over de manier waarop een daad leidt tot een fijn en fitter gevoel.

Can you remember who you were, before the world told you who you should be.

Danielle LaPorte

Al leer je zoveel van anderen en heb je alle mogelijkheden voor groei, hetgeen vinden dat bij je past is een Tryal and Error. Maar een behoedzame aanpak, geeft je een zeker pad naar succes.

Geplaatst in Artikelen en getagd met , , , , .