Winterknuffel of Wintersolo

 

Huidhonger

Tango, tangere, Latijn en dans. Aanraking en huidhonger.
Ook tijdens corona gaat het over dit fenomeen waarmee we te kampen hebben. Eigenlijk, waar we het zonder moeten doen.

Dit voorjaar stond in de krant erover al genoeg geschreven:

Huidhonger, het woord dat vooral in de populaire wetenschap veelvuldig opduikt, de hunkering naar fysiek contact die zich uit als een primaire levensbehoefte. De huid, ons grootste zintuig, heeft aanraking als oerbehoefte.

Op een Amerikaanse couveuse afdelingen was er ervaring mee opgedaan dat tot meer onderzoek leidde. Sommige baby’s groeiden daar beter en bij navraag bleek een nachtverpleegkundige ’s nachts “stiekem” met aanraking te troosten, wanneer de baby’s huilden.

Oxytocine bleek de neurostransmitter te zijn. En die werkt, zoals eerder gedacht, niet alleen bij een bevalling en borstvoeding. Ook stressvermindering, socialer worden (daardoor misschien) bij autisme en groepsbinding zijn effecten van de werking. Bij de laatste is het dan weer wel helaas zo dat oxytocine tribaal intern positief werkt en extern gericht negatief, agressief.

Maar wat kunnen wij de komende weken doen en misschien maanden nog doen? Anderhalf meter afstand is het advies wanneer je niet zeker bent van onbesmet zijn. Niet iedereen maakt deel uit van een gezin. Velen wonen alleen of zijn aanraking ontwend omdat het uit de Hollandse cultuur is verdwenen. (Als het er al ooit in was, maar je weet maar nooit met de Romeinen).

Aanraking door

Doen zoals het door pubers wel eens wordt gedaan. Douche of bad, laat water de aanraker zijn. Of een potje huidolie die na het uitdrogende van een douche met wat minder efficiency en meer aandacht wordt aangebracht.

Zoek een lekkere zachte (pastèl-kleurige) trui uit en draag die met het idee dat je voor jezelf een knuffelbeer aan hebt. Als je er terloops naar kijkt, herinner je je het weer: een knuffel voor jezelf.

Net als de trui kun je een deken, een zacht kussen, plaid en verlichting zo maken dat het verwarmend is. Ook licht kan je aanraken. Zachte en harde kleuren werken op je zintuigen.

Een wandeling kan een gelegenheid zijn om een hond te aaien, of een paard dat in een weiland staat. En voor de mazzelaars is er een partner of gezinslid die wil masseren, stoeien of een high-five ritueel met je delen.

Wintersolo

Het is eigenlijk geen optie blijkt uit bovenstaande. Alleen een winterslaap zou dan misschien gezond zijn. Maar daarvoor ontbreekt ons de mogelijkheid. We moeten eten, werken of naar school, boodschappen doen en meer.

 

 

Geplaatst in Artikelen, Blog Updates en getagd met , , , , , .