Zingeving

Dromen met veerkracht waarmaken

Waarom dromen?

Vandaag was Machteld Huber in Groningen om “Van onderop Positieve Gezondheid” te verkondigen op Lets Gro, een Festival voor de toekomst van Groningen. Dat wil zeggen, een lezing houden over het wat en ook het waarom zij zich daarop gefocused heeft. Haar droom najagen.

Zij was huisarts en bewogen om zich voor de gezondheid van mensen in te zetten. Haar eigen ziekte-periodes brachten het inzicht anders naar gezondheid te kijken dan vanuit haar vakgroep gebruikelijk werd gedaan. Dus ook hoe vanuit de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) tot dan toe werd gedaan. De WHO schrijft de definitie voor en dat is waarop vandaag de dag toe nog het gezondheids (cure and care) – en verzekeringsbeleid aan geijkt wordt. Een definitie uit 1947 met ziektes van toen.  Anno nu, met veelal andere ziektes, gaat het volgens Huber om veerkracht en dat gedurende je leven.

Na 30 jaar heeft Machteld Huber haar droom behoorlijk praktisch weten vorm te geven; landelijk en wereldwijd wordt het werk van haar en de werkgroepen waar ze deel vanuit maakt, opgepakt.

Wat maakt haar werk en dromen zo belangrijk?

Door de verzamelde interviews, maar ook de kennis die is verkregen na studie van de Blue Zones, blijkt zo nadrukkelijk dat het hebben van een reden om zinvol bezig te zijn, het verschil maakt.
Ieder mens kan en wil leren, jong en oud. Samen iets doen, werken en samenwerken aan hobby’s, aan productinnovatie en voortbrenging van producten en diensten.

Ook is voeding, het natuurlijke bewegen en een sociaal netwerk hebben in de Blue Zones kenmerkend wanneer het gaat om oud te worden, zonder chronische ziektes en redelijke gelukkige en goede gezondheid.
Dit natuurlijke bewegen is bewegen omdat je van de ene naar de andere plek wandelt, of op het land werkt, voor je boodschappen fietst enzovoorts.

Als je niet lekker in je vel zit, ziek bent of een chronische ziekte hebt, is er altijd wel iets wat je leuk vindt of vond. Dat kun je weer oppakken of uitproberen. Het gevoel dat je daarvan krijgt, verzetten van je bakens is al vaak fijn. Maar omdat het iets is wat je leuk vindt, pakt het op dat aspect van plezier ook goed uit.

Allerlei ballonnetjes kun je oplaten. Ballonnen die hun weg kunnen vinden. Eén is vast succesvol en anders probeer je een nieuwe.
Je kunt misschien niet alles, maar ergens beginnen heeft vaak een positieve invloed op andere vlakken die je een betere kwaliteit van leven laten ervaren. Het Spinneweb van Positieve Gezondheid, verkrijgbaar in de App-store van de GGD helpt je op weg. Voor kinderen, jeugd, volwassenen en laaggeletterden zijn er variaties gemaakt.

Geplaatst in Artikelen, Blog Updates en getagd met , , , , , .