zingeving

Zingeving en (Z)invulling

Zinvolle invulling geven aan de dag, waar je ook nog eens ZIN aan hebt. Dat is het mooiste wat er kan zijn, en tegelijkertijd zijn dagelijkse activiteiten niet altijd leuk, om zin aan te hebben. Onhaalbaar dus? Niet dus….

De aanhouder wint met lol op deze rare mooie wereld

Om acties vol te houden is het van belang dat je het leuk vindt. Jij en lol, zaken leuk vinden en zinvol in het Wereld-Cabaret dat zich afspeelt om je heen, valt soms niet mee. En dus is volhouden zo belangrijk.
Een visie op wat mooi is en deugd, waarbij je je wilt aansluiten helpt dan. Tegelijkertijd is aandacht voor lol zo belangrijk, wat ook in het blog over Geluk en de Wetenschapper van Anno nu beschreven staat.

Privé

Natuurlijk is het levenswiel al voorbij gekomen in het blog over Empowerment. Het wiel wordt gebruikt om zicht te krijgen op je acht privé-gebieden die om aandacht vragen en voorwaardelijk zijn bij een behoorlijke kwaliteit van leven. Constructief bezig zijn met die gebieden is al een zinvolle invulling van je tijdsbesteding.

Aanhaken bij wat om je heen gebeurt

Iets anders dat rondom iedereen speelt, in allerlei instituten en organisaties en deugd, hoort bij bepaalde soorten inspanning van bedrijfsvoering. Ik doel dan op zg Kwaliteitsbeleid, Arbeidsomstandighedenbeleid en Milieubeleid. Voor mijn werk vroeger heb ik er veel mee te maken gehad en ik vond het erg bemoedigend dat het focus werd, en nu steeds meer wordt. De effecten en resultaten van dit beleid is constructief voor mens en milieu. Als ook naar het dierenwelzijn wordt gekeken, dan is het een totaal beeld te noemen van leven en basis-respect voor alles om je heen.

Effecten van deze beleidsgebieden werken onder andere uit op grondstof-verbruik, op gezondheid en welzijn van mensen en op een gezonde natuur die zelfherstellend kan functioneren. Als ik het dan heb over zinvolle activiteiten, kun je in een behoorlijk breed spectrum aan de slag; rekening houdend met je belastbaarheid, want niet iedereen is tractor met veel Pk, je bent soms een opgelapte mini cooper.

-Daarmee kom ik op de volgende stap binnen wat zinvulling kan zijn-

Om iets leuk te laten blijven is resultaat nodig. Dus de lat niet te hoog leggen, maar volhouden op wat lukt. Dat is lollig over het algemeen, omdat je een doel haalt en dan maak je dopamine aan; een geluksstofje. Dan ga je vanzelf eens kijken of je een persoonlijk record kan halen, “je grens verleggen”. Of je gaat uit je comfort-zone, en iets anders proberen dan anders. Nieuwe gerechten proberen, nieuwe kunst of muziek bezoeken, nieuwe landen of regio’s ontdekken. Je kunt jezelf gerust een schouderklopje geven. Voor anderen en voor jezelf laat je wat goeds zien, iets bemoedigends en inspirerends. Vooral wanneer je vriendelijk blijft tegen jezelf en anderen, ook als het even “two-steps-forward-one-step-back” gaat.

 

Geplaatst in Artikelen, Blog Updates en getagd met , , , , .